Witaj na diablo3.biz.pl. Na stronie jest 0 osób, 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 0 gości.
Nazwa użytkownika:

Hasło:

Uwaga! Szukamy redaktorów!
Kliknij  tutaj  po więcej informacji!

Obecny czas: Lut 10th, '12, 07:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Książki
Post Wysłany: Sie 31st, '09, 20:07 
Awatar użytkownika
Bohater

Dołączenie: Sie 31st, '09, 17:24

Ten temat jest obowiązkowy w Hydepark-u 8-)

Osobiście jestem fa(natyki)em fantazy ale bez przesady, nie mam tatuaży ze smokami, wymienię autorów książek które przeczytałem

Tolkien, Nik Pierumow (napisał dość udaną kontynuację Władcy Pierścieni) Andrzej Ziemiański (Zapach szkła, Toy Wars),R.A. Salvatore (cały cykl o "Drizztcie" ), Novik (pochodzenia polskiego, cykl o smoku Tamarei, akcja jednej z książek dzieje się nawet na terenie Polski już po rozbiorach), Terry Pratchet, F. Herbert (cykl o Diunie)no i jeszcze kilku pisarzy z forgotten realms...

jeszcze zapomniałem o Sapkowskim :P, moje ulubione cytaty z Wiedźmina.

- No, siadajcie - zaprosił Zoltan. - My tu owieczkę pieczemy. Napotkaliśmy parę dni temu, samotna i smutna, nie daliśmy zła śmiercią zginąć, z głodu albo w wilczej paszczy, litościwie zarżnęliśmy i na straw przerabiamy. Siadajcie.

Na brak pieniędzy nie cierpimy. Niepotrzebnie... - Niech to będzie mój wkład - powtórzył trubadur. - Forsa zawsze sie przyda. A poza tym nie jest moja, wziąłem te dukaty z prywatnej szkatuły Łasiczki. Co tak patrzycie? Kobietom pieniądze potrzebne nie są. Bo i po co? Nie pija, w kości nie graja, a kobietami, psiakrew, są przecież same. No, bywajcie! Jedzcie, bo się rozplączę

Zaiste, jak mawiał król Dezmod, zaglądnąwszy po skończonej potrzebie do nocnika: "Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć".

- Postęp - rzekł wreszcie - jest jak stado świń. I tak należny na ów postęp patrzeć, tak go należy oceniać. Jak stado świń łażących po gumnie i obejściu. Z faktu istnienia tego stada wypływają rozliczne korzyści. Jest golonka. Jest kiełbasa, jest słonina, są nóżki w galarecie. Slowem, są korzyści! Nie ma co tedy nosem kręcić, ze wszędzie nasrane.

Zapraszam na inne piekielnie dobre gry:
Rappelz - gra mmorpg w polskiej wersji jezykowej.
Runes of Magic - w pelni darmowa produkcja, ktora przenosi nas do pieknego swiata fantasy
Oraz wiele wiecej na portalu z darmowymi grami mmo - www.monstrum.com.pl

Temat postu: Re: Książki
Post Wysłany: Paź 21st, '09, 13:06 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Paź 18th, '09, 19:35

Ja przeczytałem od 1 do 4 części Henryka Portiera i czytanie mi sie znudziło (Czara Browara weszła mi w 2 dni) xd

Edit:S21 Twój post nic nie wnosi do tego tematu.Co więcej twoje wypowiedzi są krótkie i nie spójne.Przemyśl-aj to co piszesz. Siwy słusznie powiedział ze nabijasz posty i ja też to widzę. Myślę że się poprawisz!

Post Wysłany: Paź 21st, '09, 15:33 
Awatar użytkownika
Bohater

wiesz co, jak już tak bardzo chcesz nabić sobie postów to rób to tak żeby się nie ośmieszać.

Post Wysłany: Paź 21st, '09, 22:20 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Paź 18th, '09, 19:35

Ok, ale powiedz, o co chodzi w tym temacie ? Założyłeś go tylko po to żeby napisać kilka fragmentów ? I już finito ?

Post Wysłany: Paź 22nd, '09, 13:30 
Awatar użytkownika
Bohater

To Ci wytłumaczę bo chyba styki Ci zaśniedziały. Twój tekst był na równi z np. "lubię czytać ale mnie głowa od tego zaczyna boleć więc nie czytam"

Cytaty, które wstawiłem miał zachęcić do przeczytania Wiedźmina a nie dla ozdoby, poza tym wymieniłem też z grubsza autorów:

Cytuj:
Tolkien, Nik Pierumow (napisał dość udaną kontynuację Władcy Pierścieni) Andrzej Ziemiański (Zapach szkła, Toy Wars),R.A. Salvatore (cały cykl o "Drizztcie" ), Novik (pochodzenia polskiego, cykl o smoku Tamarei, akcja jednej z książek dzieje się nawet na terenie Polski już po rozbiorach), Terry Pratchet, F. Herbert (cykl o Diunie)no i jeszcze kilku pisarzy z forgotten realms...

Liczyłem na to, że ktoś np. wymieni to co przeczytał (z tym Potterem to równie dobrze mogłeś pochwalić się że czytasz jakiś tygodnik w stylu Pani Domu czy jakie tam masz na emigracji) i wda się w dyskusję na temat powyższych autorów(lub na temat swoich ulubionych), w uproszczeniu: stylu oraz budowania akcji itp. nie chodzi o żadne wykłady na ten temat tylko zwięzłe opisanie za co lubię danego autora/książkę i dlaczego ją polecam.

Jeżeli ten temat Ci nie leży to po prostu nie spamuj, lepiej już żeby był pusty.

Post Wysłany: Gru 15th, '09, 23:13 
Wojownik

Dołączenie: Kwi 12th, '09, 15:04

wracając do tematu
co sądzicie o trylogii Diablo Richarda A. Knaak'a ? Ja uważam wszystkie trzy części za całkiem udane, czyta się przyjemnie, dużo akcji, ogromnie rozbudowana fabuła i co najważniejsze szybko wciąga. Z tego co się orientuje ma jeszcze na swoim koncie trylogie Warcrafta i na pewno i nie omieszkam tego ominąć.
Richarda A. K. polecam przede wszystkim fanom gier blizzarda (Diablo, Warcraft) bo koleś jest naprawde warty uwagi

Post Wysłany: Gru 16th, '09, 11:11 
Awatar użytkownika
Bohater

O świecie Sanktuarium pisze chyba kilku autorów, raczej ich nie kojażę, dawno temu wpadła mi w ręce jakaś książka właśnie z uniwersum Diablo, nie pamiętam nawet tytułu, strasznie się to czytało. Za to przeczytałem całą serię Starcrafta, na prawdę świetne książki, tylko one były po angielsku więc nie wiem jak z polskim tłumaczeniem... już spotkałem kilka tytułów zniszczonych przez nieudolne przełożenie na polski. Kiedyś się szarpnę na tego autora, o którym napisałeś.

Post Wysłany: Gru 31st, '09, 13:53 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Gru 31st, '09, 13:17
Miejscowość: Toruń

vodka napisał(a):
wracając do tematu
co sądzicie o trylogii Diablo Richarda A. Knaak'a ? Ja uważam wszystkie trzy części za całkiem udane, czyta się przyjemnie, dużo akcji, ogromnie rozbudowana fabuła i co najważniejsze szybko wciąga. Z tego co się orientuje ma jeszcze na swoim koncie trylogie Warcrafta i na pewno i nie omieszkam tego ominąć.
Richarda A. K. polecam przede wszystkim fanom gier blizzarda (Diablo, Warcraft) bo koleś jest naprawde warty uwagi

Vodka już jesteś moim "ziomem".
Również miałem okazje zabrać się za ?"trylogie"? Diablo.
Lecz z tego co widzę na mojej półce to są 4 części.
1. Richarda A. Knaak Dziedzictwo Krwi- Norrec Vizharan stał się żywym koszmarem. Poszukując magicznych skarbów, najemnik odnalazł artefakt przekraczający jego najśmielsze marzenia: starodawną zbroję Bartuca, legendarnego Krwawego Władcy. Lecz tajemnicza zbroja jest przeklęta i przelewa złą moc w udręczoną duszę Norreca. Ścigany przez demony pożądające jej dla własnych celów, Norrec musi pokonać z trudem powstrzymywaną żądzę krwi i dowiedzieć się prawdy o ciążącej na nim klątwie, nim na zawsze pochłonie go mrok...

2 Mel Odom- Czarna Droga- Wiele lat temu Darrick Lang opuścił Bramwell, by wędrować przez świat jako najemnik i bohater krainy. Teraz wraca do miasteczka, które kiedyś znał. Jednak Bramwell nie jest już takie, jakim je zapamiętał. Coś mrocznego i przerażającego zniewoliło mieszkańców, coś bardzo starego i cierpliwego, wikłając niewinnych w sieci zła i profanując samą ziemię. Teraz ta sama moc wzywa Darricka... a jego jedyną nadzieją może być pójście niebezpieczną ścieżką potępienia.

3 Richarda A. Knaak Królestwo Cienia- Legenda mówi o dawno wymarłym mieście Ureh, według niektórych bramie prowadzącej do Wysokich Niebios. Uważa się, że co dwa tysiące lat, gdy układ gwiazd jest odpowiedni, a cień góry Nymyr pada na ruiny, Ureh się odradza - ukazując wszystkie swe bogactwa śmiałkom, którzy odważą się ich szukać.
Po trwających całe życie badaniach i skomplikowanych obliczeniach, czarodziej Vizjerei, Quov Tsin będzie świadkiem odrodzenia Ureh. Jednak to, co czeka na Tsina i jego najemników, nie przypomina w niczym tego, czego się spodziewali. Okaże się bowiem, że marzenie o świetlistym Ureh jest wypaczonym koszmarem, który nieubłaganie wciągnie ich do Królestwa Cienia.

4 Richard A. Knaak Pajęczy Ksieżyc- Lord Aldric Jitan cierpi na nocne koszmary. Doprowadzają go one do tajemniczego grobowca. W miejscu tym arystokrata ma nadzieję obudzić pradawne zło, uśpione od czasu upadku Tristram.
Tajemniczy nekromanta, Zayl, zaniepokojony rosnącą w siłę mocą Ciemności, trafia na ślad złowieszczego planu Jitana. Zayl nie wie jednak, iż czekają go zmagania z innym nekromantą, będącym właściwym autorem diabelskiego planu.
Pajęczy Księżyc wschodzi, złowrogi demon, Astrogha, szykuje swe sługi do ataku na Sanktuarium.

Zachęcam do przeczytania zwłaszcza 3 część ze względu na to iż miasto Ureh prawdopodobnie ma się ukazać w Diablo 3

Co do ostatniej części (Pajęczy Księżyc) należy przeczytać 3 część ze względu na to iż jest to kontynuacja przygód bohatera.

Pamiętam jeszcze że mam za sobą 2 książki związane z Warcraftem... Wydaje mi się że to był "Dzień Smoka" a co do drugiej pamiętam że miała związek z Trallem?

Post Wysłany: Gru 31st, '09, 15:07 
Awatar użytkownika
Bohater

Heh po tym poście definitywnie muszę przeczytać te książki, co do Ureh niestety nie będzie go w Diablo 3. Szczegóły znajdziesz w tym poście 3 akapit.

Post Wysłany: Gru 31st, '09, 15:16 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Gru 31st, '09, 13:17
Miejscowość: Toruń

Zaraz się rozpłaczę...a tyle słyszałem o stworzeniu Ureh...
Przynajmniej mogę mieć pewność że zobaczę przynajmniej jedną z lokacji opisanych w książce... ciekawi mnie tylko jak połączone będą z resztą świata...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości