vodka napisał(a):
wracając do tematu
co sądzicie o trylogii Diablo Richarda A. Knaak'a ? Ja uważam wszystkie trzy części za całkiem udane, czyta się przyjemnie, dużo akcji, ogromnie rozbudowana fabuła i co najważniejsze szybko wciąga. Z tego co się orientuje ma jeszcze na swoim koncie trylogie Warcrafta i na pewno i nie omieszkam tego ominąć.
Richarda A. K. polecam przede wszystkim fanom gier blizzarda (Diablo, Warcraft) bo koleś jest naprawde warty uwagi
Vodka już jesteś moim "ziomem".
Również miałem okazje zabrać się za ?"trylogie"? Diablo.
Lecz z tego co widzę na mojej półce to są 4 części.
1. Richarda A. Knaak Dziedzictwo Krwi- Norrec Vizharan stał się żywym koszmarem. Poszukując magicznych skarbów, najemnik odnalazł artefakt przekraczający jego najśmielsze marzenia: starodawną zbroję Bartuca, legendarnego Krwawego Władcy. Lecz tajemnicza zbroja jest przeklęta i przelewa złą moc w udręczoną duszę Norreca. Ścigany przez demony pożądające jej dla własnych celów, Norrec musi pokonać z trudem powstrzymywaną żądzę krwi i dowiedzieć się prawdy o ciążącej na nim klątwie, nim na zawsze pochłonie go mrok...
2 Mel Odom- Czarna Droga- Wiele lat temu Darrick Lang opuścił Bramwell, by wędrować przez świat jako najemnik i bohater krainy. Teraz wraca do miasteczka, które kiedyś znał. Jednak Bramwell nie jest już takie, jakim je zapamiętał. Coś mrocznego i przerażającego zniewoliło mieszkańców, coś bardzo starego i cierpliwego, wikłając niewinnych w sieci zła i profanując samą ziemię. Teraz ta sama moc wzywa Darricka... a jego jedyną nadzieją może być pójście niebezpieczną ścieżką potępienia.
3 Richarda A. Knaak Królestwo Cienia- Legenda mówi o dawno wymarłym mieście Ureh, według niektórych bramie prowadzącej do Wysokich Niebios. Uważa się, że co dwa tysiące lat, gdy układ gwiazd jest odpowiedni, a cień góry Nymyr pada na ruiny, Ureh się odradza - ukazując wszystkie swe bogactwa śmiałkom, którzy odważą się ich szukać.
Po trwających całe życie badaniach i skomplikowanych obliczeniach, czarodziej Vizjerei, Quov Tsin będzie świadkiem odrodzenia Ureh. Jednak to, co czeka na Tsina i jego najemników, nie przypomina w niczym tego, czego się spodziewali. Okaże się bowiem, że marzenie o świetlistym Ureh jest wypaczonym koszmarem, który nieubłaganie wciągnie ich do Królestwa Cienia.
4 Richard A. Knaak Pajęczy Ksieżyc- Lord Aldric Jitan cierpi na nocne koszmary. Doprowadzają go one do tajemniczego grobowca. W miejscu tym arystokrata ma nadzieję obudzić pradawne zło, uśpione od czasu upadku Tristram.
Tajemniczy nekromanta, Zayl, zaniepokojony rosnącą w siłę mocą Ciemności, trafia na ślad złowieszczego planu Jitana. Zayl nie wie jednak, iż czekają go zmagania z innym nekromantą, będącym właściwym autorem diabelskiego planu.
Pajęczy Księżyc wschodzi, złowrogi demon, Astrogha, szykuje swe sługi do ataku na Sanktuarium.
Zachęcam do przeczytania zwłaszcza 3 część ze względu na to iż miasto Ureh prawdopodobnie ma się ukazać w Diablo 3
Co do ostatniej części (Pajęczy Księżyc) należy przeczytać 3 część ze względu na to iż jest to kontynuacja przygód bohatera.
Pamiętam jeszcze że mam za sobą 2 książki związane z Warcraftem... Wydaje mi się że to był "Dzień Smoka" a co do drugiej pamiętam że miała związek z Trallem?