Pozwolę sobie odświeżyć ten dosyć stary już topic, bo ciężko mi wytrzymać czytając drodzy koledzy te bzdury ^^
Nie obraźcie się, ale pisząc, że w Diablo 3 instytucja klanów nie będzie miała sensu macie dość ograniczone pojęcie o grach z gatunku Diablo. Pozwolę sobie tylko przypomnieć, że klany pojawiły się już w roku 1996, a społeczność Diablo 1 było jedną z pierwszych grup graczy RPG, które wprowadziły klany (wcześniej pewno były też klany w jakieś MUDy, ale to inna bajka). Powiem więcej, te klany doskonale rozwijały się i prosperowały. Sam mam przyjemność być założycielem klanu w Diablo 2, który działa już prawie jedenaście lat i uwierzcie mi, klany w D3 mają sens i to kolosalny

To bardzo przykre, ale raczej płytkie gry takie jak WoW skrzywiły niektórym spojrzenie na klany. Jasne, że fajnie jest wpaść we 20 na konikach na raida, ale system gry w Diablo niesie za sobą innego rodzaju przyjemności. Poza tym klany to prestiż, współpraca i pomoc. Ile to razy klanowicze pomagali sobie itemkami po fali mass banów, setki razy ja sam robiłem taxi za free dla kumpli z klanu. A turnieje? Nie macie pojęcia jak ważnym elementem są klany w rozgrywkach turniejowych. W zasadzie jeśli chcesz zaistnieć w Diablo na scenie PvP/TvT a nie jesteś w klanie to masz x5 trudniejsze życie, bo nie reprezentujesz żadnej konkretnej grupy.
A co do tezy klan=złodziejstwo... Panowie... Klan nie ma nic wspólnego z głupotą graczy, którzy dają passy do kont kumpli albo ściągają ultra-super-tajniackie haxy "tylko dla klanowiczów" i potem płaczą jak pięcioletnie dzieciaczki, że ktoś im zabawkę zabrał... Jeśli jesteś łatwowierny i naiwny, to okradnie Cię byle koleś z pol-1...
Tak więc błagam was, nie snujcie teorii spiskowych, że klany mają sens tylko w grach mmo ^^ To bardzo ograniczone i prymitywne stwierdzenie, które jedynie ukazuje brak doświadczenia z poprzednimi grami Diablo