Witaj na diablo3.biz.pl. Na stronie jest 1 osoba, 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości.
Nazwa użytkownika:

Hasło:

Uwaga! Szukamy redaktorów!
Kliknij  tutaj  po więcej informacji!

Obecny czas: Maj 21st, '12, 19:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Single a multi jak to wygląda?
Post Wysłany: Lis 4th, '11, 00:20 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Paź 29th, '11, 10:00

Powiem tak - emulator - emulatorem ale nic nie zastąpi oryginalnego serwera z dopracowanymi questami dropami i całą otoczką innych rzeczy. Wiadomo że na pewno pojawią się jakieś lewe serwery ale na pewno nie online bo na to raczej Blizzard sobie nie pozwoli.
Poza tym nie chciałbym stracić całego klimatu gry przez jakąś podróbę, bo choćby ktoś chciał napisać lub skopiować całą fabułę (moby, itemy, questy itp.) z Battleneta, to nie wieżę żeby mu się to powiodło. Sama specyfika gry bardzo ogranicza możliwości tworzenia własnych serwerów, D3 nie jest jak gry typu MMO, RTS, FPS. (choć nawet w tych przypadkach gry na offach są zazwyczaj dużo lepsze, szczególnie MMO).

Taki Hack 'n Slash jak D3 z danymi server-sided to nie lada gratka dla hakerów.

Na forach widać dużo oburzenia w sprawie że D3 wymaga stałego dostępu do internetu. Moim zdaniem takie rozwiązanie
znacznie zabezpiecza Blizzard przed piractwem (piractwo = straty), a jak wiadomo Blizzard jest firmą która ma przynosić dochody a nie organizacją charytatywną, więc taki stan rzeczy jest w pełni uzasadniony, przynajmniej jak dla mnie.

Co się tyczy kwestii D3 - stały dostęp do internetu a jakość łącza - to nie sądzę by D3 wymagało mega wypasionego,
stabilnego łącza. Opieram się tylko na porównaniu gier typu Diablo do MMO typu WOW i jemu podobnych gdzie jakość łącza ma ogromne znaczenie (np. rajdowanie, jakieś eventy w tych grach gdzie niekiedy gramy z np +200 graczy) opieram się tu na doświadczeniach mojego brata bo sam nie trawie tego typu gier - mam nadzieje że nikogo nie uraziłem:)

Jeszcze jedno co mi się tutaj nasuwa, to to że największy lament w tej sprawie (brak singla w offline) chyba podnoszą te osoby które stawiają na ostre piracenie. Doszedłem do takich wniosków przeglądając oficjalne fora D3, czy to PL cz US.
Już objaśniam o co mi chodzi.
Przykładowo na jednym forum w danym temacie, gościu chwali się swymi osiągnięciami w WOWie (rajdy, bosy itp - z resztą przez awatar forum można wejść na jego konto i zobaczyć że faktycznie ma wypasioną postać) a w innym temacie ten sam gościu lamentuje że D3 nie będzie w singlu, bo ma niestabilny tudzież słaby net itp. To się tyczy nie tylko WOWa ale i SC2. No wydaje mi się że jak WOW czy SC2 mu śmiga to i D3 też pójdzie:)
I to nie są pojedyncze przypadki gdzie ludzie sobie samym przeczą - dla mnie wniosek jest jasny...
Pomijam tutaj osoby co faktycznie mają problem z netem bo wiadomo na pewno takich osób jakaś ilość jest ale na pewno nie są
to wszyscy co lamentują.

Trochę przydługawo, ale mam nadzieję że nikogo tutaj nie uraziłem ani nie obraziłem:)
To są tylko moje przemyślenia, nie sądzę że akurat jestem nieomylny i mam rację. Jeśli ktoś ma na ten temat jakieś przemyślenia to zapraszam żeby się nimi podzielił.

Post Wysłany: Lis 4th, '11, 11:44 
Awatar użytkownika
Nowicjusz

Dołączenie: Lip 17th, '11, 18:15

Sam jestem ciekaw jak będzie się przedstawiała sytuacja z "lewymi" serwerami po premierze d3.

Ale już teraz widać pewną tendencję w branży wirtualnej rozrywki. W dzisiejszych czasach dostęp do internetu ma prawie każdy. Kiedyś po wypuszczeniu gry żaden wydawca nie myślał nawet o wymaganiu połączenia internetowego żeby grę zaktualizować, zarejestrować itp. Być może za parę lat, ale w niedługiej przyszłości jak sądzę, internet będzie wymagany co najmniej do gry w singla. Wydawcy będą chcieli ograniczyć piractwo do zera, więc aby cieszyć się grą trzeba będzie łączyć się z oficjalnymi serwerami choćby po to aby zmienić opcje graficzne w menu.

Teraz jest chyba jeszcze zbyt wcześnie na takie rozwiązania, duża część graczy będzie protestować, ale sądzę że to nieuniknione.

Post Wysłany: Lis 5th, '11, 11:31 
Awatar użytkownika
Bohater

Dołączenie: Lut 24th, '10, 12:19
Miejscowość: Jaworzno

Sądzę , że pomimo tych wszystkich zabezpieczeń , wymagania połączenia z serwerem . I tak takie serwery będą działać . To chyba nieuniknione w dzisiejszych czasach xD

Post Wysłany: Lis 5th, '11, 11:53 
Awatar użytkownika
Administrator

Dołączenie: Wrz 15th, '11, 12:12
Miejscowość: Krosno

Może i będą, ale zobacz.
Beta wyszła półtora miesiąca temu, a do tej pory udało im się spiracić
tylko puste lokacje, zakładanie itemów, spawnowanie potworów, które stoją w miejscu
i WP.
Szczerze wątpię, że jakikolwiek serwer powstanie i będzie chociaż trochę
przypominał prawdziwą grę.
Jest tak jak z WOW, do tej pory nie ma serwa, żeby questy, eventy a nawet mobki
zachowywały się jak na globalu.
Spójrzcie prawdzie w oczy, trzeba zainwestować i po tym jak sam pograłem kilka godzin
w Bete, na pewno to zrobię.

Post Wysłany: Lis 5th, '11, 18:12 
Awatar użytkownika
Bohater

Dołączenie: Lut 24th, '10, 12:19
Miejscowość: Jaworzno

grałeś w betę ? ja też chcę :< :lol:

Post Wysłany: Lis 5th, '11, 19:53 
Awatar użytkownika
Administrator

Dołączenie: Wrz 15th, '11, 12:12
Miejscowość: Krosno

Nie dla psa kiełbasa:D
A poważnie, udało mi się skołować na jedną nockę.
Nagrałem gameplaye i teraz szykuję pierwszą polską recenzję wideo.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość